Бъдещи природозащитници

свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното проучване

Обучение "Фотография за активисти"
20.04.2021

Обучение "Фотография за активисти"

Къде се срещат фотографията и природозащитата? Защо е важно да документираме и споделяме акциите си? Как да настроим нашето устройство, къде да застанем, какво да съобразим така, че да създадем изображение, което предава важните съобщения? Може ли една снимка да доведе до реална промяна?
На тези и други въпроси ще отговорим в онлайн обучението „Фотография за активисти“, което ще се проведе на 27 и 28 април от 19:00 ч.

Лектори:
Иван Дончев е фотограф на свободна практика от 2003 г. Изучавал е фотография в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има професионален опит в сферата на театралната и репортажната фотография. Привърженик на природосъобразния начин на живот, подкрепя каузите на различни граждански инициативи и неправителствени организации в усилията им за опазване на околната среда. От 2013 г. партнира в документирането на дейността и акциите на организациите „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“.

Александър Николов е документален фотограф и комуникационен експерт в Българска фондация Биоразнообразие (https://aleksnikolov.com/). Интересува се от социални и екологични теми в района на Балканите. Завършил е фотожурналистика в University of the Arts London и магистратура в СУ "Св. Климент Охридски".

Условия за участие.

Необходима е регистрация на следния линк: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0scOGhpzwqGdYNMNoxZ32BnI1ijAlRPBiE

Подробности за програмата:

Първа част, 27.04.21, 19:00ч. Участниците ще бъдат въвлечени в документалната практика чрез най-ярките примери от близкото и далечно минало и ще разберат как клишето „Една снимка = хиляда думи“ се превръща в реалност. Особено внимание ще бъде обърнато на личните, социалните и политически фактори като важен стимул в създаването на обществено значима фотография. Ще поговорим за това, колко е важно да застанем като личности зад нашата работа, отразяваща вярванията, идеите и моралните ни ценности. Обучението ще предостави необходимия контекст и теоретична рамка за неговата втората част, която ще е изцяло насочена към практическото създаване на изображения.

Втората част ще се проведе на 28.04.21 г., отново от 19:00 и в нея ще запознаем участниците с нужното планиране и самата работа на терен. Важен акцент ще са основните елементи, влияещи на изображението (светлина, цвят, композиция), като ще обърнем внимание и на петте типа снимки, изграждащи всяка пълноценна история. За финал, ще споделим ключови съвети при снимане с телефон и как да обработим най-добрите си снимки (изцяло в мобилното устройство).

Обучението е част от проект "Бъдещи природозащитници", реализиран в България от Асоциация на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие по програма Еразъм + на Европейската комисия.

×
Вход
задължително
задължително
Регистрация
задължително
задължително
невалиден email
Забравена парола
задължително
невалиден email
Съобщение
За да прегледате темите от модула е необходимо да влезете във Вашия потребителски профил !
×
Системна грешка